Diplome

Istoric

Diploma este un document prin care o institutie de invatamant, un corp, un ordin onorific etc. confera un titlu, un grad etc. Diploma se elibereaza unui premiat, unui concurent (la o intrecere sportiva, la o expozitie etc.)

In trecut diplomele au avut semnificatii si roluri diferite fata de cele din prezent. Se pot mentiona 3 tipuri de diplome si anume cele de innobilare, cele leopodine si cele andreane.

Diploma de innbilare

Primele diplome de innobilare au fost emise de imparatul Carol al IV-lea in secolul al XIV-lea. In secolele XVI-XVII, dupa destramarea Regatului Ungariei, principii Transilvaniei au emis ei insisi diplome de innobilare, in locul regilor Ungariei, pentru servicii deosebite sau distingere in luptele armate.

Diplomele de innobilare purtau semnatura domnitorului, fiind contrasemnate de cancelar si de un secretar, validate cu marele sigiliu. Ele sunt scrise pe pergament (in limbaj popular pe “piele de caine”, in realitate pe piele de miel, vitel sau capra) si au dimensiuni variabile. De obicei, reprezentarea blazonului se facea in coltul stang sus al documentului, imediat sub numele emitentului, intr-un patrat sau dreptunghi. Blazonul reprezenta o scena unica, irepetabila, conceputa numai pentru cel innobilat, simbolizand faptele pentru care a fost innobilat. Diplomele erau validate cu sigiliul mare, atarnat, in ceara naturala sau introdus intr-o cutie din lemn si legat de pergament printr-un snur.

Diploma Leopodina

Diploma Leopoldina a fost un act adoptat la 4 decembrie 1691 de catre Leopold I (1658 – 1705), rege al Ungariei, al Boemiei si imparat al Imperiului Habsburgic, prin care se instaura dominaţia habsburgica in Transilvania. Prin acest document s-a mentinut sistemul bazat pe cele trei natiuni privilegiate si pe recunoasterea celor patru religii „recepte”, romanii fiind in continuare exclusi din viata politica, iar confesiunea ortodoxa ramanea marginalizata.

Diploma Leopoldina a tinut loc de constitutie a Transilvaniei un veac si jumatate, pana la revolutia din 1848 (pana in martie 1849).

In 18 puncte se stabilesc principiile dupa care urma sa fie condusa Transilvania in cadrul Imperiului Habsburgic, garantand statutul separat al principatului. Diploma mentine neschimbate raporturile religioase, adica sistemul religiilor „recepte”: catolica, luterana, calvina, unitariana, confirma toate donatiile si privilegiile facute de principii Transilvaniei, inclusiv in Partium (comitatele vestice) si mentine cele trei legi ale tarii: Tripartitum, Approbatae Constitutiones, Compilatae Constitutiones.

Diploma Andreana

Diploma andreana sau Goldener Freibrief der Siebenbürger Sachsen (Hrisovul de aur al sasilor transilvaneni) a fost un document (diploma privilegiala), emis in anul 1224 de regele Andrei al II-lea al Ungariei, prin care reconfirma colonistilor germani o serie de privilegii, care au fost mentinute pe tot parcursul evului mediu, unele chiar pana in anul 1876. In 1486 diploma a fost confirmata de regele Ungariei Matia Corvin pentru toata Universitatea Saseasca. Documentul nu s-a păstrat in original, ci numai ca o parte a reconfirmarii din 1317 a Diplomei andreiene de catre regele Carol Robert de Anjou. Actul in limba latina, pe pergament cu pecete atarnata (unul din cele mai vechi documente istorice din Transilvania), este pastrat la Arhivele Nationale ale judetului Sibiu.

Libertatile asigurate prin acest act se refera la provincia Sibiului si i-au unit juridic pe sasii asezati aici. Astfel, privilegiile acordate acestei provincii si locuitorilor acesteia au devenit punctul de plecare al unitatii juridice sasesti, care s-a numit, mai tarziu, Pamantul Craiesc (Fundus Regius, Königsboden). Ele au ramas in vigoare 650 de ani si au dus la o evolutie care a asigurat timp de 800 de ani supravietuirea poporului sasesc.

In prezent diplomele sunt acordate de catre diferite institutii fie ca sunt de stat sau de privat. De cele mai multe ori sunt folostite la sfarsitul de an scolar, la terminarea unei scoli sau a unui curs de instruire profesionala.

Diplome – 30 lei