Tehnoredactare

Fenomenul tehnoredactarii computerizate (desktop publishing) a luat proportii incredibile. Niciodata pana acum nu a fost posibila redactarea usoara si necostisitoare, fie ca este vorba de o firma sau o persoana, a unor documente, de inalta calitate, de la rapoarte anuale pana la scrisori personale

Tehnoredactarea computerizata imbraca caracteristicile specifice modului de functionare ale unui calculator, fiind influentata de principiile lui de lucru. Aceasta metoda de tehnoredactare presupune existenaa unui sistem fizic de prelucrare, calculatorul, impreuna cu echipamentele periferice aferente si a unui sistem logic de prelucrare, alcatuit din programele cu ajutorul carora functioneaza calculatorul pentru a realiza prelucrari specifice.

Software-ul, destinat operatiunilor de tehnoredactare, este numit procesor de texte sau editor de texte. El asigura cateva functiuni elementare pentru prelucrarea textelor cum ar fi:

–           alinierea automata a textelor,

–           stabilirea diferitelor tipuri de caractere sau stiluri de afisare pentru textul prelucrat,

–           aranjarea textului in pagina, etc.

Aceste functiuni elementare sunt completate de un set de facilitati suplimentare, care tin de facilitatile editoarelor sau procesoarelor de texte: combinarea textului cu imagini, stabilirea de antete si subsoluri, editarea de tabele si ecuatii, etc.

Procesorul de texte opereaza cu documente. Documentul reprezinta un ansamblu de texte, imagini, tabele, grafice si alte elemente, apartinand aceleiasi lucrari (au o legatura logica intre ele), procesate unitar de procesorul de texte. Documentul este echivalentul lucrarii care se editeaza (articol, carte, revist etc.) vazut din punctul de vedere mai tehnic al procesorului de texte.

Tehnoredactarea se realizeaza  folosind font Times New Roman, caracter de 14 pt, spatiere de 1,5.

 Tehnoredactare fara imagini:

* 1-5 pag – 6 lei

* 6-25 pag – 4 lei

* peste 25 pag – 2.5 lei

Tehnoredactare cu poze:

* se adauga la pret 1.5 lei/poza